Stressiallikas – 35 000 otsust päevas! Kuidas seda vähendada?

Erinevate veebilehtede andmetel teeb inimene keskmiselt 35 000 teadlikku otsust või valikut päevas. Ja nüüd räägitakse, et see otsuste hulk on inimese ajule juba liigne koormus ja tekib väsimus või lausa stress. Infot meie ümber on väga palju ja selle läbi töötlemine (või mitte töötlemine) ning reageerimine (või mitte reageerimine) võtavad suure osa meie tähelepanust.

Suur osa otsuseid tehakse kodus

Võtame näiteks kodu. Eriti kevadel on aeg, kus toa temperatuur on soe ja külm lähtuvalt sellest, kas päike paistab või mitte. Selle peale hakkavad paljud meist radiaatoreid või termostaate kruttima. Lisaks veel valgustus. Lülitame sisse ja välja, kui liigume tubade vahel, kui soovime heledamat või mahedamat valgust, jälle päike tuli välja jne. … Väga tüütu - paraku vaid väike osa kogu otsuste hulgast, mida kodus teeme.

Üks viis, kuidas otsuste hulka vähendada, on võtta appi seadmed. Nutikodu või targa kodu mõiste pole enam ammugi uus, kuid siiski pole see tehnoloogia veel Eestis liiga laialt levinud. Varem oli nutikodu lahendus vaid rikastele, rahaliselt enamusele kättesaamatu. Nüüd aga on olemas kõigile taskukohaseid lahendusi, mis võimaldavad nutikodu üles ehitada probleeme ükshaaval lahendades. Alustada saab paarisajasest investeeringust ja aja jooksul uusi lahendusi liites.

Üks kord mõõda ja üheksa korda lõika

Nutikodu lahenduste põhiline idee on, et ühe korra automaatikat seadistades loob inimene endale keskkonna, kus on mõnusam igapäevaselt toimetada selliselt, et ei pea midagi kogu aeg reguleerima - otsuste hulk langeb. Seega tekitad endale pikaajalist kasu. Aga kasu ei piirdu ainult otsuste arvu vähendamisega. Esiteks, paraneb elukvaliteet ja sellega koos ka tervis. Näiteks jahedas magamine ja õigete valgusetemperatuuride kasutamine mõjutab keha väga positiivselt. Teiseks, paljud nutikoduseadmed pakuvad ka reaalset rahalist säästu. Ja kolmandaks, mõned asjad on lihtsalt ägedad (näiteks hääljuhtimisega valgustus või kaameraga lambipirn või näotuvastusega turvakaamera ...).

Tundub keeruline, aga tegelikult pole

Selleks, et oma nutikodu teekonda alustada või sellel edasi liikuda tuleb mõned teemad endale selgeks teha. Kuid see on suhteliselt väike ajakulu. Ja esimese nutikodu kogemuse saamine on samuti lihtne ja soodne. Siin on mõned soovitused, millest võid alustada:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga